Magyar sarok - Szakmai hírek 2015

MICE & Business Travel Event Amszterdamban (2015.12.03)

Az amszterdami College Hotel konferenciatermében, november 30.-án rendezték meg Hollandia egyetlen éves MICE szakmai workshopját, az idén 10 éves jubileumát ünneplő MICE & Business Travel Event-et. A rangos szakmai eseményen több, mint 250 holland szakember, Incentive House, Event Planner és Business Travel szervező vett részt, a kínálatot több, mint 30 kiállító, Convention Bureau, nemzeti turisztikai képviseletek, továbbá légitársaságok, légitársasági szövetségek, és helyi DMC-k biztosították. Az estig zajló folyamatos tárgyalások mellett holland MICE szakemberek tartottak  előadásokat a szakma legaktuálisabb kérdéseiről, így a GLOMEX a MICE és a környezetvédelem kapcsolatáról, illetve Mike van der Vijver meetingdesigner a konferenciaszervező iparág tendenciáiról és jövőbeni lehetőségeiről. Az MT ZRT Benelux képviselete önálló standdal vett részt a rendezvényen, ahol több, mint 20 holland cég fordult meg, mint a The Travel Club, az Eventtravel, a Travlin, valamint a Rientjes and Parners, az ATPI,és a  BookUnited.com. További információ a rendezvényről:

http://www.travmagazine.nl/vol-huis-bij-jubilerend-mice-business-travel-event/

http://micetravel.nl/mice-event-30-november/Eredményes magyar részvétel az ANTOR Média Workshop Amszterdamban (2015.11.26)

November 19-én zajlott le Hollandia legjelentősebb turisztikai sajtórendezvénye, az ANTOR Média Workshop. Az Amsterdam Hotel Casa400-ban rendezett eseményen több, mint 130 holland on- és offline médium, újságíró és média szakember kereste fel a standokat, ahol a Hollandiában működő 26 nemzeti turisztikai képviselet fogadta őket. Az MT ZRT. Benelux képviseletének standján mintegy 30 média ült le tárgyalni, köztük a legjelentősebbek az ANWB Reizen, KCK Magazine, Panorama Magazine, Persgroep, illetve a Reisgraag és a National Geographic Traveler voltak. A legkeresettebb témák és jövő évi study-tourák a gasztronómia és wellness területén mutatkoztak, regionálisan pedig Budapest mellett Debrecen és Hortobágy vidékét, valamint Pécs és környékét fogják meglátogatni 2016-ban.
(A Benelux országok másik méida rendezvénye, az ANTOR belgiumi szervezetének, november 24.-re tervezett, brüsszeli média workshopja a Brüsszelben érvényben lévő legmagasabb szintű terrorfenyegetettség miatt sajnálatos módon elmaradt.)


Sikeresen zajlottak le a Magyar Turizmus Prémium Napok a Benelux piacon (2015.11.16)

A Magyar Turizmus Zrt. Benelux külképviseletének szervezésében november 12.-én és 13.-án  került megrendezésre a Magyar Turizmus Prémium Nap szakmai road-show, amelynek állomásai Amszterdam  ill. Brüsszel  voltak. A magyar beutaztatás közvetlen ösztönzése céljából megrendezett szakmai workshopokon 13 hazai szolgáltató (Danubius Hotels Group, Hunguest Hotels, Spirit Hotel Thermal Spa, NaturMed Hotel Carbona, BFTK, Debrecen Hortobágy TDM, Aktiv Tours, Ambiance Travel, ETS Hungary, JB Incentives, OTP Travel, Quality Tours, Rent a Trabant) vett részt. A Novotel Amsterdam konferenciatermében Dirk Beljaarts Tiszteletbeli Konzul (s egyben a  Novotel Amsterdam igazgatója) nyitotta meg a rendezvént, míg a brüsszeli Balassi Intézetben Nagy Zoltán brüsszeli Magyar Nagykövet köszöntötte a részvevőket. Ezt követően az MTZRT Benelux külképviselete mutatta be prezentációjában a benelux piac számait, eredményeit és tendenciáit, majd a hazai cégek rövid bemutatkozását követően szakmai workshop volt a program, amelyen mintegy 50 holland ill. belga TO, utazási iroda, incentive utaztató ill. magyar specialista vett részt. A kimondottan minőségi szakmai publikumban jelen voltak a nagy beutaztatók, így a Thomas Cook és a TUI Group döntéshozói, továbbá a benelux piacon domináns cégek, mint a D-Reizen, a Transeurope, a Kras.nl,  BDL Travel,  valamint a magyar specialisták, mint a Hongarijespecialist, vagy a Hongarije-Reizen.be A rendezvényt mindkét helyszínen állófogadás, magyar borkóstoltatás és tombola zárta. (a képeken a workshop, az MT ZRT prezentációja, valamint Nagy Zoltán Brüsszeli Magyar Nagykövet és Urbányi Péter, az MTZRT. Benelux külképviselője láthatóak.)


Sikeres magyar részvétel a hollandiai Utrecht / Kampeer en Caravan Jaarbeurs kiállításon (2015.10.19.)

Október közepén került megrendezésre Hollandia 2. legnagyobb kempinges kiállítása és vására, az utrechti Kampeer en Caravan Jaarbeurs. A 4 csarnokban közel 3.500 kiállító, köztük 395 karaván és lakókocsi kereskedő és 134 kempinges desztináció várta a nagy-közönséget és a szakmát.Az 5 napos rendezvényen összesen 42.600 látogatót regisztráltak. A vásáron számos ország kempingkínálata képviseltette magát, így többek között Horvátország, Olaszország, Franciaország, Ausztria, Németország, Csehország és Szlovénia is jelen voltak. Az MT ZRT Benelux képviselete a CampingNavigator holland online portál standján, társkiállítóként vett részt a rendezvényen. Az idei évben kb. 8-10 %-os növekedést produkált a holland kempinges beutazóturizmus Magyarországon, ami az összes holland, kereskedelmi vendégéjszaka több, mint 25%-át tesz ki. Elsősorban a vízparti kempingek keresettek, de egyre nő az érdeklődés a dunántúli, alföldi és a Budapest környéki kempingek iránt is.

További információk a kiállításról: http://www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl50 fős holland utazási irodai tanulmányút Budapesten (2015.10.13.)

18 magyar turisztikai szolgáltatónak biztosított bemutakozási lehetőséget az MT ZRT holland üzleti találkozója. A Continental Hotel Zara-ban rendezett szakmai esemény a holland TO, a Disma Reizen 3 napos budapesti tanulmányútjának a csúcsát képezte. A másfél órás workshop során az utazásszervezőkből, valamint utazási irodai értékesítőkből álló 50 fős holland szakembergárda reprezentatív és átfogó képet kapott Magyarország turisztikai árualapjáról.

A Disma Reizen 30 éves szakmai múlttal rendelkezik, Dél Hollandia meghatározó turisztikai szereplője, 5 önálló irodával (Eindhoven, Tilburg, Hilvarenbeek, Oosterhout, Goirle), 2000 és 2011 között a holland szakma 3 alkalommal választotta as Év Utazási Irodájának. Az MT ZRT Benelux képviseletének meghívására és szervezésében érkezett holland szakemberek az október 10. és 12. között szervezett study-tour folyamán megismerkedtek Budapest kultúrális, turisztikai és kulináris nevezetességeivel is.

DE PERSGROEP média workshop Belgiumban (2015.10.06.)

Október 6-án került megrendezésre az ANTOR BeLux, valamint az egyik piacvezető benelux média csoport, a De Persgroep közös workshopja a belgiumi Asse-ban. A De Persgroep lapcsoport mind Belgiumban, mind Hollandiában jelentős érdekeltségekkel rendelkezik, olyan napilapok kiadója, mint a belga Het Laatste Nieuws, a De Morgen, a De Tijd, valamint a holland De Volkskrant, az Algemeen Dagblad, és a Trouw. A lapcsoporthoz számos magazin, és szabadidős lap (Dag Allemaal, Story, Humo, Auto Track, stb.)is tartozik, a belgiumi olvasótábor a napilapok piacán 3,5 M fő, Hollandiában 7,9 M fő, míg a heti szabadidős magazinoknál Belgiumban 2,7 M fő, Hollandiában pedig 5,9 M fő. A workshopon 22 ország kínálata volt jelen, és mintegy 80 médiaszakember, újságíró és lapszerkesztő vett részt. Az MT ZRT Benelux képviseletének standjánál jelentős volt az érdeklődés, a képviselet citytrip, wellness és aktív turizmus témában állapodott meg a médiacsoporthoz tartozó lapokkal sajtó tanulmányutakról és cikkekről, riportokról. További infromáció: http://www.persgroep.beA Balatonról készít riportot Hollandia legnagyobb kempinges lapja (2015.07.20.)

Magyarországon tavaly mintegy 410.000 kereskedelmi vendégéjszakát köszönhetünk a holland turistáknak - ennek pedig igen komoly hányadát, több, mint 25%-át kempingben töltötték.
Az idei nyáron – a Balatontourist Kft. és az MT Zrt. meghívására – a Balatonhoz látogat a Holland Autó és Kempingklub legolvasottabb és legnépszerűbb lapja, a KCK Magazine (Kampeer en Caravan Kampioen). A 98.000 példányban megjelenő havilap több, mint 380.000 fős olvasótáborral rendelkezik. A 6 oldalasra tervezett riport 2016 elején fog megjelenni, ami remélhetőleg jó hatással lesz majd a jövő évi balatoni szezonra. A KCK pár éve már járt Magyarországon az MT Zrt. meghívására, akkor „Budapest újrafelfedezése" címmel készült címlapsztori a magyar fővárosról. Hollandia kiutazó turizmusának rendkívül jelentős szegmense a kempinges, a tavalyi évben 2,6 millió utazással. A hollandoknál a kempingezés inkább életforma, semmint egyszerű szálláshely-kategória.

 
Budapest  a holland férfiak N° 1. citybreak uticélja (2015.07.20.)
 
Ezzel a végkövetekeztetéssel, továbbá egy 10-es citytrip toplistával jelent meg 7 oldalas cikk Hollandia egyik legolvasottabb és legnépszerűbb férfimagazinjában, a Panorama Magazine nyári számában. A több, mint 760.000 fős (!) olvasótáborral rendelkező, népszerű lap Budapestről szóló riportjában, a főváros majd minden turisztikai nevezetességét bemutatja, különösen nagy hangsúlyt fektetve a fürdőkre, a romkocsmákra, a magyar konyhára és a borokra, valamint a Terror Házára és a Szoborparkra. A riport utolsó oldala egy Top 10 európai citytrip listát tartalmaz, amely a holland férfiak számára legnépszerűbb városokat rangsorolja. A lista 1.helyezettje egyértelműen Budapest, majd Barcelona és Riga dobogósok még, ezt követi Lvov, Berlin, Prága és Stockholm, s a sort Ohrin (Macedónia) San Sebastian és Amszterdam zárják. A cikk alapjául szolgáló tanulmányutat az MT Zrt., a BGYH Zrt. és hazai szolgáltatók szervezték.  http://www.panorama.nl/magazine
 

Magyarország riport a MICE2 szaklapban, Belgiumban (2015.07.08.)
 
2 oldalas destination report jelent meg Belgium egyik legtekintélyesebb MICE szaklapjában, a MICE2 nyári számában Magyarországról. A DVProductions kiadó és a MT ZRT. közös melléklete Magyarországot, s ezen belül Budapestet, mint a termálfürdők,  a történelmi rendezvényhelyszínek valamint a bor és kultúra desztinációjaként ajánlja a belga MICE szakmának. A 15.000 példányban megjelenő szakmai lap címlapját is uraló cikkében külön kiemeli, hogy az elmúlt pár évben rekordszintre emelkedett a Belgiumból Magyarországra érkező turisták, valamint a vendégéjszakák száma, amely tavaly is meghaladta a 230.000-t. Ahogyan a belga tursiták, úgy a belgiumi incentive szakma is kedveli a kedvezőbb magyarországi klímát, az egyedi gasztronómiát és borkínálatot, Budapest építészetét, kultúrális életét és fürdőit. http://www.mice2.be/index.php?lang=nl 
 
 
 
Budapest riportok és cikkek népszerű  Benelux magazinokban és lapokban (2015.06.26.)
 
Az elmúlt időszakban számos holland, belga és luxemburgi turisztikai és szabadidős magazinban jelent meg Budapestről szóló cikk és riport. Hollandiában a National Geographic Traveler holland kiadásának (97.000pld.) júniusi számában külön cikket szenteltek Budapestre , a főváros történelmére, műemlékeire és éttermeire, valamint egy önálló cikket a budapesti fürdőkre és fürdőkultúrára. Hollandia népszerű királyi  magazinja, a  Vorsten (76.000 pld.) Sissi apropójából készített 6 oldalas cikket Budapestről és Gödöllőről. Belgiumban a több, mint félmilliós olvasóközönséggel rendelkező Libelle (235.000 pld.) dunai hajóút keretében invitálja olvasóit Budapestre, míg a Cyclelive Magazine (100.000 pld.) Budapest és környékét a kerékpárosok számára mutatja be ideális uticélként. Luxemburg egyik legolvasottabb magazinja, a L'Essentiel (125.000 pld.) Budapestet a „Vizek városaként" ajánlja olvasóinak 4 oldalban, a Semper Luxembourg (22.600 pld.) orvosi szaklap pedig a fürdők és azok gyógyhatásainak ismertetése mellett külön fejezetben méltatja a híres magyar gasztronómiát és konyhát 3 oldalas cikkében. A riportok és cikkek megjelentetésében a Magyar Turizmus Zrt. volt a médiumok partnere és a tanulmányutak szervezője. 
A fentiekből pár cikk az interneten is elolvasható: http://www.dsb.lu/liquid-green/index.html
 
 
Ünnepélyes járatnyitás, nagyköveti részvétellel Maastrichtban (2015.05.18.)
 
Május 15.-től immáron Maastricht-ból is közvetlen légi járat köti össze Hollandiát Budapesttel. A Wizz Air heti két járatot üzemeltet menetrendszerűen az igen sűrűn lakott Maastricht EU régióba, ahol a holland mellett várhatóan számos német és belga utasa is lesz az új légijáratnak. A maastrichti a 4. hollandiai repülőtér (Amszterdam, Rotterdam-Hága és Eindhoven után), ahonnan közvetlen légijárat működik Budapestre. Az ünnepélyes járatnyitás alkalmából a Wizz Air, a Maastricht-Aachen Airport, a Hágai Magyar Nagykövetség és az MT ZRT. Benelux képviselete közös szakmai rendezvényen és állófogadáson látta vendégül mintegy 50 helyi partnerét és a sajtó képviselőit, ahol több regionális holland, német és belga lap és TV tudósítója is megjelent. Az ünnepélyes rendezvényen Szijjártó Orsolya, Magyarország hollandiai nagykövete, a holland-magyar kapcsolatok között külön kiemelte a turizmus fontosságát és jelentőségét, rámutatva az újonnan megnyílt járatra és annak a beutazó turizmusra gyakorolt pozitív hatására. Hollandia a magyar beutazó turizmus 8. legnagyobb küldőpiaca, 2014-ben 407.800 regisztrált kereskedelmi vendégéjszakával, amelynek 53%-a Budapesten realizálódott. A hollandok a Sziget Fesztivál legnagyobb küldőországa is, tavaly közel 20.000 holland turista részvételével. További információ a Maastricht-Aachen Airport honlapján:  http://www.maa.nl/nl/  (a fotón balról jobbra Sander Heijmans CEO - Maastricht-Aachen Airport, Urbányi Péter MT ZRT. Benelux képviseletvezető, Szijjártó Orsolya Magyarország hollandiai nagykövete és Ralf Krewinkel – Beek polgármestere, amely megyéhez a repülőtér tartozik közigazgatásilag.)
 
 
Sziget és Balaton Sound Fesztivál kampány-nyitány Belgiumban (2015.05.05)
 
Április 29-én, Gentben került sor a benelux országokban hallatlanul népszerű magyar fesztiválok, a Sziget és a Balaton Sound belgiumi kampányának nyitórendezvényére, a JEKA Festival Rally-re. A benelux országokból 2014-ben több, mint 27.000 fiatal érkezett a Sziget Fesztiválra, s erősen feljövőben van a Balaton Sound látogatottsága is, ez utóbbi elsősorban Belgiumban örvend nagy népszerűségnek. A belgiumi kampány keretében a legnagyobb flandriai egyetemeken (Gent, Leuven, Brussel) rendeznek koncerteket és szabadtéri programokat a diákoknak, akik helyben megismerkedhetnek a nyári, nyugat-európai fesztivál idény nagy rendezvényeivel (mint pl.Pukkelpop Belgium vagy Glastonbury Anglia), valamint a belga piacon újdonságnak számító 2 magyarországi fesztivál programjaival és csoportos utazási lehetőségeivel is. A JEKA vzw, számos nagy szponzorral közösen megszervezett kampányban az MT ZRT. benelux képviselete információs standdal, prezentációkkal és magyar borkóstolóval vesz részt. Mindemellett a nyáron, Budapesten és a Balatonnál forgató belga tv stábok utaztatása és a forgatások is az MT ZRT. szervezésében valósulnak majd meg.  
(a fotón Pieter-Jan Donders és Didier Droyers főszervezők, a JEKA igazgatói, valamint Urbányi Péter MT ZRT. Benelux képviseletvezető láthatóak.) 
További információ a rendezvényről valamint a TO programjairól: http://www.jeka.be/

 
City Break workshop Amszterdamban – Budapest a TOP 5-ben 2015.03.27.

Március 26-án, az Amsterdam / Muziekgebouw konferenciatermében került megrendezésre a Baltus Communication szervezésében a European City Break Press and Travel Event szakmai workshop és rendezvény.
A holland turisztika szakmának és sajtónak szóló rendezvényen több, mint 30 európai város mutatta be kínálatát és látnivalóit, Budapestet a MT ZRT. Benelux irodája képviselte önálló standdal. A rendezvényen mintegy 120 turisztikai szakember (TO, szakmai szervezet, utazási iroda) továbbá 150 újságíró és média szakember és közel 80 blogger látogatott el, ahol Budapest a rendezvény végén bekerült a rendezvény legnépszerűbb és legkeresettebb TOP 5 csapatába. A workshopon közel 30 konkrét tárgyalást folytatott le a képviselet, olyan médiákkal született együttműködési megállapoodás, mint az ELLE Netherlands, Comopolitan, Den Haag Direct, Reisgraag, Wellness Magazine, Food and Travel, valamint a National Geographic Traveler, akik az idei évben az MT ZRT. szervezésében Budapestre látogatnak, s számos cikket, riportot,s blogbeszámolót készítenek majd. A tavalyi évben 3,1 M holland citytrip utazást regisztráltak a hollandiai tour operátorok kül-és belföldön egyaránt, s a holland utazók 1,5 MD euró értékben költöttek városlátogató utazásaikra. További információ és fotók a rendezvényről.
 


Sikeres magyar részvétel a Kampeerbelevenis  rendezvénén Hollandiában  2015.03.16.

Március első és második hétvégén zajlott le a Campinglife Magazine, valamint az ACSI  szervezésében, az évente két alkalommal megrendezésre kerülő Kampeerbelevenis. Március 7-8.-án a Zuid-Holland  rendezvény Heinenoord-ban, míg 14-15.-én a Noord-Holland rendezvény Heerhugowaard-ban került megrendezésre. A mintegy 11.000m2-en megrendezett nagyrendezvényen önálló standdal vett részt a Magyar Turizmus Zrt. Benelux képviselete, emellett számos francia, német, luxemburgi, olasz és holland kemping volt jelen. A két hétvégén több, mint 25.000 holland kempinges kereste fel a kiállítókat, a magyar standon nagy volt az érdeklődés a balatoni, az alföldi, a dél-dunántúli, valamint általában a termálkempingek iránt. 2014-ben 2,6 millió kempingutazást regisztráltak a holland kiutazóturizmusban, a kempingezés tehát változatlanul meghatározó utazási formája a hollandoknak. További információ: www.kampeerbelevenis.nl 
 

Budapest Belgium legnépszerűbb hétvégi magazinjában                2015.02.13.

Belgium legnagyobb példányszámú hétvégi magazinjában 4 oldalas, citytrip ajánló cikk jelent meg Budapestről február elején. A 2 nyelven megjelenő riport a „Fiatalság forrása" címet viseli, s a budapesti termálfürdőkről, az Art-Nouveau építészeti értékekről, valamint a híres magyar konyháról szól. A cikk a Le Vif Weekend (98.500 pld.) valamint flamand nyelvű laptestvére, a Knack Weekend (132.500 pld) magazionokban jelent meg több mint 230.000 pld-ban. A cikk alapjául szolgáló tanulmányutat az MT ZRT. szervezte 2014-ben.
http://weekend.knack.be/lifestyle/reizen/citytrips/een-citytrip-op-kleine-voetjes/article-normal-531849.html
http://weekend.levif.be/lifestyle/voyage/3-immanquables-a-budapest/article-normal-364965.html

Sikeres magyar jelenlét a brüsszeli Salon des Vacances kiállításon               2015. 02. 09.

Február 5-9. között került megrendezésre, immáron 57. alkalommal Belgium legnagyobb turisztikai kiállítása, a brüsszeli Salon des Vacances/Vakantiesalon, ahol az idei évben 104.500 látogató kereste fel a 4 csarnokban részvevő közel 650 kiállítót. A főcsarnok bejáratának közelében kapott helyet a magyar stand, ahol a Magyar Turizmus Zrt. 32m2-en fogadta a látogatókat, illetve a szakmai partnereket. A kiállítás első napja szakmai nap volt, amelyen több tour operator, utazási szervezet és médiapartner is felkereste a magyar standot. A szakmai napot a Brussels Travel Top esti rendezvénye zárta, ahol a legnagyobb belga utazásszervezők részvételével zajlott le kerekasztal beszélgetés majd fogadás.  A magyar stand társkiállítója a Budatours, a Pannonvoyage, a Nyugat-Balatoni Térségmarketing Kht valamint a BKD RMI voltak, a stand attrakciója pedig egy belga sommelier folyamatos balatoni borkóstoltatása volt. Az idei évben az MT ZRT. a TUI Jetair Group TO-val közösen jelentetett meg vásári promóciós kiadványt, amelyben budapesti, balatoni, zalakarosi, hévízi és visegrádi hotelek ajánlatai szerepeltek. Változatlanul jelentős volt a kiállításon az érdeklődés Budapest, a termálfürdők, a Balaton, valamint más régiók wellness lehetőségei iránt. A belga turisták kedvelik Magyarországot, amelynek kíváló bizonyítéka és eredménye a 2014-ben Magyarországon regisztrált 234.300 kereskedelmi vendégéjszaka, ami a viszonylag kisebb belgiumi lakosságszámhoz képest figyelemreméltó utazási intenzitást jelez Magyarország irányába. További infó: www.vakantiesalon.eu  www.salondesvacances.eu

Magyar részvétel a hollandiai Leeuwarden / Caravana kiállításon              2015. 01. 29.

46.700 fős látogatottsággal zárta be január 27-én a kapuit Hollandia legnagyobb kempinges vására, a Leeuwarden / Caravana. Az észak hollandiai Leeuwarden városában immár 55. alkalommal, január 21-27. között került megrendezésre a kemping szakkiállítás és vásár, amely egész Hollandiából vonzotta a kempinges, lakóautós, lakókocsis utazóközönséget és szakmát. Hollandia kiutazó turizmusának jelentős szegmense a kempingturizmus, évi 2,6 M utazással. A Magyarországon realizálódó holland kereskedelmi vendégéjszakák több mint 25%-a ebben az ágazatban jelenik meg, a kempingezés a hollandoknál inkább életforma, semmint egyszerű szálláshely kategória. A holland kempingezők Magyarországon elsősorban a vízparti és a termál kempingeket keresik, és egyre nő az érdeklődés az Alföld, Dél-Dunántúl valamint a Budapest környéki és budapesti (!) kempingek iránt is. A vásáron külön csarnokban voltak a nagy kempinges desztinációk, amelyek közt az idei sláger Horvátország volt hatalmas standdal, de a csehek, szlovénok, osztrákok, németek, a spanyol, francia és olasz kempingek, a benelux országok, sőt a skandináv országok is kiállítottak a leeuwardeni Expo 4 csarnokában. Az MT ZRT. Benelux képviselete önálló standdal képviselte a magyar kempingeket, ahol további kiállítók voltak a Balatontourist Kft., a Jövő Építők TDM Orosháza-Gyopárosfürdő, a Tourinform Kiskunmajsa, valamint a TTS' Hongarijespecialist. A vásár látogatottsága mintegy 10%-kal csökkent az előző évihez képest, aminek szerencsére nem a kereslet csökkenése, hanem a Hollandiában szokatlanul zord időjárás és havazás volt az oka. További információk, képek a vásárról: www.caravana.eu

Pozitív tendenciák Hollandia legnagyobb kiállításán, Utrechtben                2015.01.19.

Az elmúlt héten zajlott le Hollandia legnagyobb turisztikai seregszemléje, a Vakantiebeurs kiállítás Utrecht-ben. A 45. alkalommal megrendezett vásáron 58 ország 1.250 kiállítója mutatta be kínálatát, s várta a partnereket és a látogatókat 5 napon keresztül, a Jaarbeurs 10 csarnokában. A 2014-es év az elmúlt 10 év legrosszabbika volt a holland kiutazó turizmust tekintve, átlagosan 9,5%-kal csökkent a kiutazások száma, s a belföldi turizmus sem növekedett ezzel párhuzamosan. Az általános csökkenés a holland gazdaság kedvezőtlen alakulásával, és negatív mutatóival magyarázható. A kiállítás első, szakmai napján tartotta az NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) szokásos év eleji sajtókonferenciáját, amely már bizakodó hangulatú volt, s a hollandok utazásait tekintve, 4-6 %-os növekedést prognosztizált 2015-re. Az utrechti Vakantiebeurs 117.200 fős látogatószámmal zárta vasárnap a kapuit, ami megegyezik a tavalyi, rekordlátogatottságnak számító adattal. A magyar stand az idén 50m2-en kapott helyet, a vásár egyik fő csarnokában, a kiállítók a Balatontourist, Dentinel, Hungarospa, HunguestHotels, Jövő Építők TDM Orosháza, Poesta Reizen, Quality Tours, Szeged Tourinform, valamint a TTS Hongarijespecialist voltak. A stand attrakciója a 2 óránként megtartott bor-és pogácsa kóstoltatás volt. A magyar kínálat iránt élénk érdeklődés volt megfigyelhető az 5 napos vásáron, mind a szakma, mind pedig a nagyközönség tekintetében. Budapest változatlanul a legkeresettebb magyarországi úticél, ezt szorosan követik a kempingek, valamint a Balaton. Az Alföld, a Tokaj-Eger Hegyvidék, valamint a Dél-Dunántúl is egyre népszerűbb desztináció a holland turisták számára. További információ az utrechti kiállításról: www.vakantiebeurs.nl
(A képen a magyar kiállítók csoportja látható, középen Szijjártó Orsolya Hágai magyar nagykövettel és Urbányi Péter MT ZRT. Benelux képviseletvezetővel.)