Szakmai hírek 2016

Balaton riport Hollandia piacvezető kempinges magazinjában (2016.08.18.)
 
7 oldalas képes riport jelent meg Hollandia lenagyobb kempinges lapjában, a KCK-ban (380.000 olvasó) a Balatonról, „Romantikus Balaton" címmel. A  Kampeer en Caravan Kampioen (KCK) augusztusi számában publikált cikk részletesen beszámol a balatoni kempingekről, a gasztronómiáról és borokról, látnivalókról, éttermekről, s végül konkrét programjavasolatokat ad a holland turistáknak: wellness Hévízen, Lovagi Torna Sümegen, balatoni hajókázás naplementekor, biciklizés a Balaton körül ill. csónakázás a tapolcai Tavasbarlangban. A cikk szerzői tavaly jártak a Balatonnál az MTÜ ZRT. és a Balatontourist meghívására ill. szervezésében, a balatoni riport várhatóan nagyon jó hatással lesz a nyári főszezon holland forgalmára. Hollandia a 9. legnagyobb küldőpiacunk, 2015-ben 423.000 holland vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon, amelynek mintegy 25-30%-a a magyarországi kempingekben realizálódik. http://www.anwb.nl/kamperen/kck/nu-in-de-kck
 

Budapest riport a holland  ANWB Kampioen magazinban = 4,8 M olvasó (2016.06.27.)
 
Hollandia legnagyobb példányszámú és legolvasottabb (4,8 M olvasó) magazinjának júniusi számában 6 oldalas Budapest riport jelent meg. Az MTÜ Benelux külképviseletének szervezésében idén februárban járt a lap szerkesztője és fotósa Budapesten,  a  Vrijzinnig Boedapest  (Szabadelvű Budapest) c. cikk főbb témái Budapest legismertebb nevezetességein kívül a gyógyfürdők, a gasztronómia, valamint a romkocsmák. A riport remélhetőleg jó hatással lesz az amúgyis növekedő holland beutazóforgalomra. Hollandia hazánk 9.  legnagyobb küldőpiaca, 2016 első 4 hónapjában 62.080 kereskedelmi vendégéjszakát regisztráltak, ami +16,7%-os növekedést jelent 2015 hasonló időszakához  képest. 

Holland  újságírócsoport tanulmányútja az Észak Alföldön (2016.05.23.)
 
Május 17 – 21. között 20 fős újságíró és TO delegáció látogatott Hollandiából az Észak Alföld régióba. A Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft., a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület, a Hungarospa, a WizzAir továbbá hajdúszoboszlói szállodák valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség Észak Alföldi RMI és a Benelux külképviseletének szervezésében megvalósult tanulmányúton a résztvevők megismerkedtek Hajdúszoboszló látnivalóival és szálláshelyeivel, valamint Debrecen városával, a Hortobágy Nemzeti Parkkal,  illetve egy kellemes esti programon a Tuba Tanyával is. Az újságírók olyan médiákat képviseltek, mint a Persgroep, Nederlands Dagblad (Hollandia egyik legnagyobb napilapja) illetve a Travelpro és Travmagazine, de jelen voltak a holland turisztikai szakma legnevesebb bloggerei is, mint a PuuruitEten, Stralend Schrijven, és a Next Destination. A csoporttal érkeztek holland tour operátorok is (Face2Face Travel, Your Travel, Bookunited),  akiknek a programjában szerepelt egy szakmai workshop is a helyi szállodákkal és szolgáltatókkal. A holland szakemberek nagyon elégedetetten távoztak Magyarországról, az idei évben így több riport és cikk is meg fog majd jelenni a holland lapokban illetve a jövőben a magyar kínálat is várhatóan bővülni fog a holland turisták számára még viszonylag ismeretlenebb Alföld régióval. Hollandia hazánk 9. legnagyobb küldőpiaca, 2015-ben 414.806 vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon, ami +1,7%-os növekedést jelent 2014-hez képest. (A fotón a holland szakmai delegáció látható.)
 

Élénk érdeklődés Belgiumból Debrecen és térsége iránt (2016.04.18.)
 
FOCUS HONGRIE címmel gazdasági és befektetésösztönző konferenciát rendezett április 14.-én a belgiumi Nivelles-ben a Belgiumi Kereskedelmi és Ipar Kamara (CCI), a Brüsszeli Magyar Nagykövetség, valamint kiemelt térségként Debrecen Város Önkormányzata és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A belga befektetőknek és gazdasági vezetőknek szóló konferencia kiemelt régiója és témája Magyarország és azon belül Debrecen és térsége volt. Számos előadás hangzott el, az ország és a térség turizmusáról az MT ZRT. Benelux képviselete tartott nagy érdeklődésre számot tartó prezentációt. A sikeres rendezvényt magyar borkóstoló és állófogadás zárta. A Belgiumból érkező turisták és vendégéjszakák száma az elmúlt 5 évben meredeken emelkedett, az 5 évvel ezelőtti 154.800 után tavaly már 233.500 vendégéjszakát regisztrált a KSH erről a küldőpiacról, ami Belgium lakosságszámához képest figyelemreméltó eredmény és kiemelkedő utazási intenzitást mutat Magyarország irányába. Debrecent és Brüsszelt tavaly december óta heti 2 közvetlen légijárat köti össze, ami jelentős turisztikai forgalomnövekedést eredményezhet a jövőben, ezt a célt szolgálta a most lezajlott szakmai rendezvény is. További információ és képek a rendezvényről:  http://www.ccibw.be/news/  (a fotón a konferncia rélszvevői láthatóak)
 


European City Break Press Event Amszterdamban – Budapest a TOP 5 - ben (2016.03.26.)

Március 24-én, az Amsterdam / Muziekgebouw konferenciatermében került megrendezésre a Baltus Communications szervezésében a European City Break Press and Travel Event szakmai workshop. A holland turisztika szakmának és sajtónak szóló rendezvényen több, mint 30 európai város mutatta be kínálatát és látnivalóit, Magyarországot (Budapestet és a benelux piacon új desztinációként jelen lévő Debrecent) a MT ZRT. Benelux irodája képviselte önálló standdal. A rendezvényre mintegy 120 turisztikai média, újságíró és blogger látogatott el, ahol Budapest az idén is a legkeresettebb TOP 5 desztináció közé került. A  workshopon közel 30 konkrét tárgyalást folytatott le a képviselet, és olyan médiákkal született együttműködési megállapodás, mint a Plus Magazine, De Kampioen, TravelPro, Wandernan, Stedenman, valamint a Volkskrant, akik az idei évben az MT ZRT. szervezésében látogatnak majd Magyaroszágra, cikket és riportot készíteni. A tavalyi évben 3,25 M holland citytrip utazást regisztráltak a holland tour operátorok kül-és belföldön egyaránt, s a holland utazók mintegy 1,6 MD euró értékben költöttek városlátogató utazásaikra. További informáió és fotók a rendezvényről.Hongarije Plaza -  sikeres magyar nagyrendezvény Hollandiában (2016. március 17.)
 
Március közepén magyar szótól volt hangos a hollandiai Zoetermeer városa, ahol immáron 5. alkalommal került megrendezésre a Hongarije Plaza elnevezésű magyar fesztivál és nagyrendezvény. A Hágától csak pár km-re fekvő kisváros központjában szervezett eseményen a Hollandiában működő magyar szervezetek, társaságok, a hágai Magyar Nagykövetség, az MT ZRT. Benelux képviselete, üzletek, borimportőrök, magyar boltok, valamint Magyarországra specializálódott hollandiai utazási irodák vettek részt. A mintegy 50 kiállító pultjait és standjait közel 8.000 látogató kereste fel a rendezvény egyetlen napja alatt, amelyet kultúrális programok és koncertek, folklór bemutatók gazdagítottak. Hollandia Magyarország 9. legnagyobb küldőpiaca, 2015-ben 423.000 vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon, ami +3,7%-os növekedést jelent 2014-hez képest. További infromáció és képek: http://hongarijeplaza.org/


Budapestről  készít riportot Hollandia legnagyobb példányszámú magazinja (2016.03.01)

Az MT ZRT. meghívására az elmúlt hétvégén Budapestre látogatott az ANWB (Holland Autóklub) Kampioen (Bajnok) nevű magazinjának helyettes főszerkesztője, aki a lap júniusi számában mejelenő 6 oldalas Budapest Destination report elkészítése céljából ismerkedett meg alaposabban a magyar fővárossal. A riport Budapest látnivalóit, különösen a kultúrális emlékeket, a fürdőket, illetve a magyar gasztronómiát kívánja majd bemutatni a holland olvasóknak. Hollandia legnagyobb példányszámú magazinja havonta több, mint 4.000.000 pld-ban jelenik meg, s a cikk várhatóan nagyon jó hatással lesz a nyári főszezon beutazóforgalmára. Hollandia a 9. legnagyobb küldőpiacunk, 2015-ben 423.000 vendég-éjszakát regisztráltak Magyarországon, ami +3,7%-os növekedést jelent 2014-hez képest.

Magyarország az ANTOR BeLux média workshopján Brüsszelben (2016.03.01)

Február 24.-én zajlott le Belgium egyik legjelentősebb turisztikai sajtórendezvénye, az ANTOR BeLux workshop. A brüsszeli La Maison Grand Place rendezvénytermeiben megrendezett eseményen mintegy 120 belga újságíró, TV személyiség és médiaszakember kereste fel  a Belgiumban működő 29 nemzeti turisztikai képviselet standjait. Az ANTOR workshop mindig az év legjelentősebb turisztikai sajtóeseményének számít, ahol a sajtó és a desztinációk éves együttműködési szerződéseket kötnek, tanulmányutakról állapodnak meg, s egyéb médiamegbeszéléseket folytatnak. A Magyar Turizmus Zrt. Benelux képviselete a rendezvényen önálló standdal vett részt, és az alábbi médiákkal állapodott meg idei sajtó tanulmányútról, riportról ill. forgatásról: a Vlaamse Radio en Televisie  turisztikai adásának producerével valamint az RTL TVI Face à face  francia nyelvű TV produkcióval budapesti forgatásról, a Dunakanyarról szóló riportról a Nautica Magazine-al, további magyarországi riportokról és cikkekről a Le Soir Victoire magazinnal, a Het Laatste Nieuws, a Femmes d'Aujourd'hui, a De Beiaard, valamint a PASAR szabaidős újságokkal. Az elmúlt év  decemberében indult Brüsszel-Debrecen Wizz Air járat kapcsán debreceni tanulmányutat szervez a képviselet számos belgiumi turisztikai médával a tavasz folyamán. ( a fotón Urbányi Péter Benelux külképviseletvezető látható a workshop részvevőinek csoportjával)
Sikeres magyar jelenlét a brüsszeli Salon des Vacances kiállításon (2016.02.1.)
 
Február 4-8. között került megrendezésre, az 58. Bruxelles Salon des Vacances kiállítás és vásár, amely Belgium legnagyobb turisztikai seregszemléje, s amelyen az idei évben 98.700 látogató kereste fel a 4 csarnokban részvevő mintegy 700 kiállítót. A főcsarnok bejáratánál kapott helyet a magyar stand, ahol a Magyar Turizmus Zrt. 50m2-en fogadta a látogatókat, illetve a szakmai partnereket. A vásár első napja szakmai nap volt (Brussels Travel Top),az idei évben az MT ZRT. Benelux képviselete a TUI/Jetair Group-pal közösen jelentetett meg a kiállításra időzítve promóciós ajánlatokat, amelyek a Belgium piacvezető TO autós vakációk c. programfüzetben  jelennek meg, s amelyek hazai, vidéki wellness szállodák ajánlatait tartalmazzák. A magyar stand kiállítói a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa, valamint az Észak Alföldi RMI és a Nyugat-Balatoni Térségmarketing Kht. voltak, a stand attrakciója pedig egy belga sommelier által folyamatosan szervezett borkóstoltatás volt balatoni és soproni borokkal.A Belgiumból érkező beutazóforgalom 2015-ben meghaladta a 230.000 kereskedelmi vendégéjszakát, ami Belgium 11 M fős lakosságszámához mérten rendkívül erős utazási intenzitást mutat Magyarország irányába. További információ a kiállításról: www.salondesvacances.eu  (a fotón Nagy Zoltán brüsszeli magyar nagykövet és a magyar stand kiállítói láthatóak, Urbányi Péter benelux külképviseletvezetővel.)

 

Budapest gyógy és termálfürdői a holland VOLKSKRANT Magazine-ban (2016.01.27)
 
Hollandia egyik legolvasottabb napilapjában, a Volkskrant hétvégente megjelenő magazinjának január végi számában 4 oldalas cikk jelent meg Budapestről, In bad met de Hongaren (Fürdőben a magyarokkal) címmel. A 333.500 pld.-ban megjelenő hétvégi magazin olvasottsága 750.000 fő körül mozog, így a sok remek fotóval illusztrált, budapesti gyógy-és termálfürdőkről szóló riport bizonyára sok hollandnak csinál majd kedvet egy budapesti hétvégéhez. A cikk alapjául szolgáló sajtó tanulmányutat tavaly az MT ZRT., valamint a BGYH ZRT. közösen szervezte. Link


Nagy érdeklődés a hollandiai Leeuwarden / Caravana  kiállításon (2016.02.08)
 
48.600 fős látogatottsággal zárta be január 26.-án a kapuit Hollandia legnagyobb kempinges vására, a Leeuwarden / Caravana. Az észak hollandiai Leeuwarden városában immár 56. alkalommal, január 21-26. között került megrendezésre a kemping szakkiállítás és vásár, amely egész Hollandiából vonzotta a kempinges, lakóautós, lakókocsis utazóközönséget és szakmát. Hollandia kiutazó turizmusának jelentős szegmense a kempingturizmus, évi 2,5 M utazással. A Magyarországon realizálódó holland kereskedelmi vendégéjszakák több mint 25%-a ebben az ágazatban jelenik meg, a kempingezés a hollandoknál inkább életforma, semmint egyszerű szálláshely kategória. A tavalyi évben mintegy 5%-os növekedést produkált a holland kempingturizmus Magyarországon, változatlanul elsősorban a vízparti kempingek keresettek, de egyre nő az érdeklődés a Budapest környéki és budapesti (!) kempingek, valmint az Alföld és a Dunántál iránt is. A vásáron nagy nemzeti standdal volt jelen Horvátország, emellett a csehek, osztrákok, németek, a spanyol, olasz és francia, valamint a skandináv országok kempingkínálata mutatkozott be a leeuwardeni Expo 4 csarnokában. Az MT ZRT. Benelux képviselete a Balatontourist-tal és a PELSO Camping-gel közös standon fogadta a nagy számú érdeklődőket. További információk, képek a vásárról: www.caravana.eu


Eredményes magyar részvétel  Utrechtben a Vakantiebeurs kiállításon (2016.01.18)

Kiugróan magas rekord látogatószámmal, több, mint 122.000 fős látogatottsággal zárta kapuit Hollandia legnagyobb turisztikai kiállítása, az Utrecht Vakantiebeurs az elmúlt vasárnap. Az MT ZRT új arculatú, 50 m2-es standdal képviselte Magyarországot, a standon 6 kiállító volt jelen (Balatontourist, Dél-Alföldi RMI, Globe Center, Hunguest Hotels, Quality Tours és TTS Hongarijespecialist), a stand attrakciója pedig a 2 óránként megrendezett  egri és pannonhalmi borok kóstoltatása volt. A kiállítás első 2 napja immár hagyományosan szakmai nap volt, így számos nagy média és tour operátor is felkereste a magyar standot, mint a Thomas Cook Nederland,  TUI Nederland ill. az ANWB Media. A KSH adatai szerint már tavaly novemberben átlépte a holland kereskedelmi vendégéjszakák száma a 400.000-et, s várhatóan a tavalyi évben 4-5%-os növekedést produkált Hollandia 2014-hez képest. További információ az utrechti vásárról: www.vakantiebeurs.nl (A képen az MT ZRT standja látható a magyar kiállítókkal.)Reiskrant  Belgium: Budapest és Magyarország a címlapsztori , 18 oldalas riport (2016.01.18)

Belgium Nyugat-Flandria tartományának népszerű utazási magazinja, a Reiskrant 18 oldalas riportot közölt legutóbbi számában Magyarországról. A közel 200.000 fős olvasótáborral rendelkező turisztikai magazin rendkívül részletes és alapos mellékletben mutatja be az alábbi régiókat és témákat: Budapest, Sziget Fesztivál, Vác valamint a Dunakanyar, a magyar Nemzeti Parkok illetve a borturizmus és a történelmi borvidékek. A riport praktikus tudnivalókkal és utazási tanácsokkal zárul, s a januári időzítésnek köszönhetően valószínűsíthető a belga turisták utazási kedvére gyakorolt pozitív hatása is. Belgiumból 2015-ben várhatóan mintegy 240.000 kereskedelmi vendégéjszakát regisztráltunk, ami szép eredmény annak ismeretében, hogy a 10 M lakosú ország kis küldőpiacnak számít, ugyanakkor 2010-ben még csak mintegy 155.000 vendégéjszaka realizálódott, de azóta egy ígéretes és évről évre bővülő vendégforgalmat produkál Belgium, megközelítve a 250.000 vendégéjszakát.    http://wegwijzer.be/reiskrant/boedapest-en-hongarije